hogere bierkunde & ballen

wat heb ik geleerd: bitter & balls

hogere bierkunde & ballen


Ik wilde mijn eigen bier en bitterbal leren maken. Niet alleen die combinatie is goud, ook het idee en de naam van de winkel die daar bij moest horen: Bitter & Balls*.

Bitter & Balls, op de menukaart

Hier krijg je bier & ballen in elk denkbare combinatie zoals bijv. blond & arancini (Italiaanse risottoballetjes), friswit & visballetjes, saison & albondigas (Spaanse gehaktballetjes), dubbel & kaasballen en mijn old time favoriet tripel & bitterbal. Geniaal toch!

* bitter is naast een basissmaak ook een bierstijl (Britse pale ale).

Een goed begin is het halve werk

Omdat ik sterk geloof dat een goed begin het halve werk is gaf ik mijn lief een bierbrouwcursus voor twee personen cadeau. We hebben in die weken veel geleerd over water, zuren, basen, granen, gist en hop, maar het brouwen zelf gebeurde helaas bijna volledig geautomatiseerd in een megatank. Het schoonmaken next level moest dan weer wel met de hand, bij voorkeur door cursisten.

Thuis heb ik nog enkele onvruchtbare pogingen gedaan om – in schitterende ketels van 40 liter – mij het brouwproces eigen te maken maar mede door de brute komst van het immens populaire thuisbrouwen verloor het zijn romantiek en raakte ik gedemotiveerd.

Hogere bierkunde

Maar niets is voor niets. Het goede begin heeft ertoe geleid dat ik mijn bierkennis ook technisch flink heb kunnen uitbreiden. En dat ik me ook thuisvoel in een clubhuis vol hobbybrouwers. Maar vooral dat ik -vooralsnog- een betere gebruiker ben dan ontwikkelaar. Ook wat de bal betreft overigens.

En aangezien ik dat prima kan accepteren ga ik broeden op aanverwante zaken zoals het vinden van de ideale ballenkok (en een winkel) en op plannen rondom het geïntegreerde tourbureau met bitter & balls sport- en proef-avonturen. Want het blijft een goed idee.

Daarom wil ik graag weten: wat is voor jou de ultieme combi bier en bal?