naar de appstore

If there is a problem fix it

naar de appstore

Eens was ik uitverkoren om de zeer stijlvolle iPad magazine app die door mijn collega is ontwikkeld naar de appstore te mogen brengen. Appeltje eitje, even een handleiding Googlen.

Een weekje research verder weet ik wat je zoal aan hardware (Apple), besturingssysteem (Apple), developerslicentie (Apple + geld), certificaten, ID´s en UDID codes (allemaal Apple) nodig hebt om de eerste stappen te kunnen zetten. De software is daarentegen in ons geval van Adobe (+ geld) , een van Apple´s new best friends.

Stap 1

Het worden van een developer. In dit op zich keurig geautomatiseerde proces heb ik zeven mails gehad met vage verzoeken van het Apple Support Center, de leukste was dat ik een document moest faxen (faxen!) en vijf keer om te bellen. Bellen is een hele ervaring op zich overigens. Na contact met Amy, Andrew, Anthony, Alice, Andrea (ik weet zeker dat ze op hun eerste werkdag een naam met A krijgen en in het echt gewoon Fadl Ullah of Jim of Labangalata heten) en tien dagen verder krijg ik akkoord om de betaling over te maken. Yeah.

Google hult zich in raadselen maar ondertussen toch een beknopte en een uitgebreide handleiding gevonden via Adobe. De uitgebreide versie presenteert zich onder de schitterende naam Publishing Companion Guide. Dat klinkt geruststellend.

Stap 84

Anders wordt dit blogje te zuur en te lang – de laatste stap. Samen met mijn collega hebben we de hele ochtend geblokt. Ik verkeer reeds in het stadium dat ik geloof dat het helpt om een onderbroek met frisse vrolijke appels aan te hebben. Het is 15.00 uur, het loopt voorspoedig. We zijn op pagina 42, nog maar een enkel stapje verwijdert. Zegt de Publishing Companion Guide: if there is a problem, fix it. Haaaaa. Prompt verschijnt de melding “There is no dwarfdump executable defined”. Ehm, okee. Ondertussen zijn wij zo snel niet meer uit het veld te slaan en weten binnen niet afzienbare tijd ook dit op te lossen en zowaar kunnen wij om 16.17 uur elkaar in de armen sluiten. Hoera.

Brengen blijkt overigens aanbieden, want eerst moet de app gescreend op vieze code en stoute woorden, ook Steve Jobs blijkt een woordcombinatie die niet door de ballotage komt. Sterker nog, als developer zetten ze je pardoes in de no go zone.

Ook een app naar de appstore brengen? Succes!